Alle har ret til en fed folkeskole

Under overskriften “Alle har ret til en fed folkeskole” var det i dag forældrenes tur til at give deres bud på, hvad en fed folkeskole er og hvad der skal kendetegne VORES folkeskole i Gribskov Kommune? Det var de fem skolebestyrelser, Gribskov Lærerkreds og Folkekirkens Skoletjeneste, der havde inviteret alle forældre til elever i  Gribskovs folkeskoler. Jeg var så heldig at deltage i denne samtale om fremtidens folkeskole i Gribskov. Ud fra overskrifterne Dannelse, faglighed, trivsel, innovation/kreativitet og “hvem ejer folkeskolen?” kom forældre med deres tanker om folkeskolen. Nedenstående er nogle af de pointer, som jeg blev præsenteret for gennem aften.

Der var bred enighed om, at folkeskolen er forældrenes skole, men der var en grundlæggende bekymring for, dels forældrenes opbakning til skolen og om de siddende politikere vil folkeskolen. Der var en oplevelse af, at vi har meget forskellige folkeskoler – og at det skal ses som en styrke, hvor valgfriheden for forældrene skal sikres og måske udvides mere end i dag.

Folkeskolens opgave omkring dannelsen handler på den ene side om at skabe de bedste forudsætninger for det gode liv og at skolen sammen med forældrene opdrager børnene til at være gode samfundsborgere. I nytgribskov mener vi, at den målstyrede skole med ensidig fokus på præstation og test skal erstattes af en formålsstyret skole med fokus på både fagligheden, hvor eleverne opnår de kompetencer, som fremtidens arbejdsmarked efterspørger og dannelse, hvor det er livsdueligheden, der er i fokus.

Desuden var der et fokus på lærere og pædagogers trivsel og arbejdsvilkår som en en forudsætning for elevernes læring og trivsel. I nytgribskov har vi en ambition om, at Gribskov Kommune skal være Nordsjællands bedste arbejdsplads, fordi vi tror på, at det afgørende for kvaliteten af de opgaver, som kommunen løser. Vi ønsker at skabe en arbejdspladskultur kendetegnet ved en høj grad af tillid, stolthed og fællesskab.

Og så hørte jeg grundlæggende en drøftelse af redefinering af faglighedsbegrebet. Har vi fokus på den rigtige og væsentlige faglighed i Gribskov – eller står vi over for en redefinering af faglighedsbegrebet? Det er en relevant og interessant diskussion og vil skal være opmærksomhed på, at det vil kræve mod fra både politikere, ledere, medarbejdere og forældre i folkeskolen. Er vi klar til det, er et af de store spørgsmål, som jeg sidder tilbage med efter aftens samtale om Folkeskolen i Gribskov.

En stor tak til skolebestyrelserne, DLF Gribskov og Folkekirkens skoletjeneste for at skabe rammerne omkring denne vigtige samtale om Folkeskolen i Gribskov.

Sisse Krøll Willemoes, nytgribskov

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *