Ældre, Unge & IT i Gribskov

Det modne Gribskov

 

Jeg har en vision og et ønske som jeg gerne så blev til virkelighed. Det vil jeg hermed dele med alle andre i Gribskov Kommune med et håb om forandring og forbedring.

At være blevet ældre er ikke altid lige nemt for alle. Her kan være mange hindringer på deres vej såvel tanker om at nå hertil, og de fysiske problemer de løber ind i ved at kroppen eller hjernen ikke fungerer mere som den gjorde før. Kan det så være rigtigt, at vi som en forholdsvis velbevandret kommune ikke giver vores ældre et grundlag for at opnå vores ønsker for de mål vi sætter os på IT området?

Vi taler meget om den digitaliseringsstrategi der er blevet besluttet for 2011-2015. Hermed skal alle få mere tid væk fra den travle hverdag og slut med papirblanketter og brevpost.

Det lyder meget lovende, men er der her taget højde for alle i vores samfund. NEJ… og nu skal alle de ældre også til at lære at bruge og benytte IT som alle andre. Er de klar til det og har vi som kommune gjort noget eller vores for at fremme indlæringen til vores ældre?

I Gribskov Kommune har jeg hørt om, at der bliver lavet ”EDB” kurser for de ældre. Jeg håber da ikke, at der er nogen, der kalder det det mere, men desværre er svaret “jo”, også i vores kommune. Det er der ikke nogen der siger mere, så hvorfor bruger I så dette på ældreområdet. Som nogle af vores ældre borgere spørger mig om “er det der EDB og IT det samme?”, det kan ikke passe, at vi forsøger at presse dette ned over de ældre, inden vi har sikret os, at de er udrustet til at modtage dette. Det med at bruge IT er en meget stor kløft for mange og her skal ydes en indsats i brugen af dette. De skal se hvorfor, hvordan og hvornår dette kan gøre deres hverdag og brugen af it nyttigt og sjovt i samme leg.

Som det er nu, placerer vi nogle gamle traditionelle PC’er på steder hos de ældre ”og ja her så er noget IT til jer og resten klarer I selv”. Dette ved vi slet ikke kommer til at fange deres interesse eller brugen af dette, da det ikke er det alle andre bruger mere.

Jeg mener, det er vigtigt, at de ældre har mulighed for at blive ved med at udvikle sig og ikke føle sig sat af. De ældre skal lære at bruge teknologien, hvor det er relevant for dem, og lære det der gør, at de af egen kraft kan sætte sig ind i nye vidensområder, samarbejde og kommunikere verden over, med nettet som platform. Om det så er med familien, vennerne, eller helt nye relationer, er det vigtigt at de ældre føler det er relevant og at de får mere end de giver.

De ansatte i plejen har ikke tiden til at skulle hygge om de ældre da det er et spørgsmål om at udrette noget på meget kort tid, men det er en hel anden diskussion.

Vi skal tage os af de to grupper i vores samfund der er meget vigtige for os, de unge der skal sikre vores fremtid med bedre læring til at klare sig fremover og de ældre der er skyld i, at vi eksisterer den dag i dag og er nået hertil – det skylder vi dem.

LØSNING:

Dette kan gøres ved et forsøg/projekt i et af vores plejecentre til at starte med og kan derefter kan opnåes ved at lave samme løsning som på skole/uddannelsesområdet, der kan evt. Gives/udlånes iPads til ældreområdet på plejehjem, plejecentre og hos de ældre i egne hjem og have sikret os ved at det trådløse netværk er stabilt.

Vejen til didaktisk og pædagogisk indlæring også på ældreområdet ligger ikke langt fra den strategi vi benytter os af i Folkeskolens undervisning.

Via et medie som iPad hvor at de ældre ikke skal have frygten for at lave fejl, kan dette skabe en interesse også hos de svage brugere af it. Det mener jeg, vi skal betragte som en form for ny læring til nye brugere på dette område.

De ældre der har svage fingre eller motorisk hæmmede har med et den samme indgang til dette medie som alle andre og som er underbygget ved adskillige undersøgelser.

 Tekst fra nettet

Indsatsen på ældreområdet har fokus på målrettet træning og hverdagsrehabilitering, så de ældre kan genvinde tabte funktioner, ny teknologi medvirker til at gøre ældre mere selvhjulpne og styrke indsatsen over for de ældre.

Flere ældre føler til tider at de bliver sat på et sidespor og hægtet af teknologiens ræs, men det er absolut ikke hensigten. Hensigten er bl.a. at teknologien kan være en hjælpende hånd til alle. Denne hånd blive deres egen da indsatsen på ældreområdet har fokus på målrettet træning og hverdagsrehabilitering, så de ældre kan genvinde tabte funktioner, ny teknologi medvirker til at gøre ældre mere selvhjulpne.

Hele dette bliver så underbygget i brugen og indlæring ved fælles med de ældres familier der har børn eller børnebørn, sammen skaber et fælles mål og rum ved at maile billeder med en lille besked eller lave en lille video til sine nærmeste som foregår på en nem måde.

Vi taler om livskvalitet for de ældre. Når de unge børn kommer forbi hos deres bedsteforældre og oldeforældre og viser dem billeder, små videoklip eller viser dem spil eller lign. skabes en fælles glæde.

Der kan lånes bøger fra biblioteket til iPaden elektronisk til egen læsning eller højtlæsning fra iPaden. (Det kan man via E-reolen)

Nu sidder alle kritikkerne og siger ”hvem skal være med til at lære alle de ældre om dette?” Svaret er at det skal vores folkeskoler. Det er her de ældre bliver en del af ny læring og undervisning og som er blevet tildelt/givet nogle projekter om at udvikle de ældre til brugen af IT. Herved opnår vi også effekten af at eleverne fungerer som lærerollen i at videreformidle ((læring og pædagogik.)) er jeg ikke enig i – det kræver en uddannelse. De kan dog videreformidle viden omkring it og vise hvordan hverdagen for de ældre kan blive lettere.

”Bygge broen imellem børn og ældre med undervisning og vidensdeling er hermed skabt”.

Vi lærer vores børn at IT er vigtigt og at det er fremtiden, men glemmer at de ældre bliver kastet ind i denne verden og SKAL forholde sig til dette i form af den nye strategi på området.

Grundlaget for at udvikle de ældre i Gribskov Kommune (som ikke er set før), sammen med at vi jo som kommune har opnået i at blive tildelt den fornemme titel at få en demonstrationsskole blandt 21 udvalgte i hele landet, det opfordre jo til at vi skal gribe denne bold, spille videre og score.

Men først og fremmest skal kommunens IT virke for at dette lykkes. Og at vi understøtter de nye værktøjer der findes på dette område.

Dette er et af mine ønsker for at gøre Gribskov Kommune til den bedste kommune i landet og jeg håber at dette skaber dialog på området.

Per Bakhauge

Kandidat for nytgribskov til kommunalvalget 2013
Kandidat for nytgribskov til kommunalvalget 2013

 

2 comments

 1. Lige en enkelt kommentar:
  Der er igennem en stor del af 2013 uddannet en masse IT ambassadører igennem Gribskov kommune, som frivilligt tager rundt og hjælper ældre og andre som har svært ved at forstå/bruge IT
  Så der bliver gjort noget for at afhjælpe denne problematik.
  Hilsen Jens Hoffmann
  Kandidat til kommunevalget fra SF

  1. Goddag Jens Hoffmann.
   Først tusind tak for din kommentar, det er dejligt at der er andre ildsjæle der også brænder for dette og gerne deler sine tanker.
   Jeg er da enig i at der er gjort noget fra frivillige og det er slet ikke det jeg siger noget dårligt om, men vi er bare så langt fra at komme i mål eller nærme os dette, da de plejecentre og ældre jeg har talt med, slet ikke klar på der hvor vi vil have dem hen og slet ikke føler at de er med i det.
   Og så mener jeg stadig at vi skal koble de ældre sammen med de unge i skolen.
   Vi skal se dette i en meget større sammenhæng og sætte de rigtige resurser af til denne opgave der skal løses i samarbejde med de parter der kan skabe den succes sammen.
   Og vi i Nytgribskov har en lang række nye tiltag vi gerne vil sætte i søen i det nye byråd.
   Mvh.
   Per Bakhauge

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *